Θέλω να βοηθήσω και εγώ

Νέα Πανδημία – Μέτρα Πρόληψης και Αντιμετώπισης

Νέα Πανδημία – Μέτρα Πρόληψης και Αντιμετώπισης

16 Μαρτίου, 2020

*Γράφει η εθελόντρια Παιδίατρος Αικατερίνη Γ. Πανταζή

Ο νέος Κορονοϊός SARS-CoV-2 και η ασθένεια που προκαλεί, που ονομάστηκε COVID-19, έχει λάβει πανδημική διάσταση προκαλώντας οικουμενική ανησυχία και προβληματισμό σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο.

Ο ιός είναι ένα νέο στέλεχος της οικογένειας των κορονοϊών που πιθανολογείται ότι προήλθε από κάποιο ζώο και δεν είχε απομονωθεί ποτέ ως τώρα σε άνθρωπο. Γι’ αυτό και οι άνθρωποι δε έχουν αντισώματα σ’ αυτόν τον νέο ιό και γι’ αυτό η εξάπλωσή του αυξάνεται παγκοσμίως.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας), ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού συστήματος με σταγονίδια που εκπέμπονται από βήχα ή φτάρνισμα. Δεν μεταδίδεται αερογενώς, δηλαδή από σωματίδια στον αέρα αλλά από σωματίδια που ταξιδεύουν μέσα σε μικροσκοπικά σταγονίδια. Κυρίως μεταδίδεται από άτομα που νοσούν και έχουν συμπτώματα ακόμη και ήπια. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν και σε τι βαθμό μπορεί να είναι μεταδοτικός στην ασυμπτωματική φάση. Γνωρίζουμε όμως ότι μπορεί να παραμείνει ζωντανός σε μέταλλα, όπως πόμολα, χειρολαβές περίπου 2-3 ώρες. Ο μέσος χρόνος επώασης είναι 3-7 ημέρες στους ενήλικες. Πιθανόν στα παιδιά να είναι λίγο μεγαλύτερος. Αυτά είναι σημαντικά για τα μέτρα πρόληψης που θα αναφερθούν στη συνέχεια.

Τα συμπτώματα της νόσου COVID-19 ποικίλουν από πολύ ήπια, (στα μικρά παιδιά ίσως και μόνο λίγο καταρροή), έως πολύ βαριά πνευμονία. Μπορεί να είναι πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή, και δυσκολία στην αναπνοή. Οι περισσότεροι ασθενείς (80-85%) εμφανίζουν ήπια νόσο και σύντομα αναρρώνουν. Το 10-15% νοσούν βαρύτερα, εμφανίζουν πνευμονία και μπορεί να χρειαστούν φροντίδα σε νοσοκομείο. Σε αυτά τα άτομα ανήκουν οι ευπαθείς ομάδες των ηλικιωμένων, των καρδιοπαθών, των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες, πνευμονοπάθειες, ανοσοκατεσταλμένοι, με κακοήθειες κ.α.λ. χρόνια νοσήματα. Κυρίως κινδυνεύουν άνθρωποι άνω των 65-70 ετών. Η ανάρρωση σύμφωνα με το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) είναι περίπου 2 εβδομάδες στις ήπιες περιπτώσεις, ενώ στις βαριές είναι περίπου 3-6 εβδομάδες.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία ούτε ειδικό ή αποτελεσματικό φάρμακο για τη νόσο COVID-19. Η αντιμετώπιση είναι συμπτωματική. Στο σπίτι απαιτείται ξεκούραση και κατάκλιση, άφθονα υγρά, αφεψήματα, αραιωμένοι φρουτοχυμοί και σούπες, (η κοτόσουπα παρατηρείται ότι γενικά βοηθάει), όχι πολύ ξινά, αλμυρά και γλυκά. Οι συχνές ρινοπλύσεις απομακρύνουν ιικά σωματίδια. Βιταμίνη C και εχινάτσεα έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να προάγουν την ανάρρωση. Ένα ήπιο φυτικό σιρόπι για ξηρό ή παραγωγικό βήχα μπορεί να ανακουφίσει λίγο έναν ερεθισμένο αναπνευστικό βλεννογόνο και παρακεταμόλη για την κακουχία ή τον πυρετό. Αν μετά πάροδο 4-6 ημερών δεν παρουσιάζεται βελτίωση αλλά επιδείνωση των συμπτωμάτων πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας ή με γιατρό του ΕΟΔΥ τηλ: 1135 ή  μπείτε διαδικτυακά στο eody.gov.gr για περισσότερες πληροφορίες.

Η θνησιμότητα της νόσου είναι περίπου 2% για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, 0,2% για άτομα < 40 ετών και μηδέν για παιδιά < 10 ετών.

Όλα τα παραπάνω δεδομένα για τον νέο αυτό ιό μελετώνται και μπορεί εν μέρει να αλλάζουν συνεχώς καθώς παρατηρείται και η επιδημιολογική εξάπλωσή του.   

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥ

1) Παραμονή στο σπίτι και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης ανώτερου ή κατώτερου αναπνευστικού (καταρροή, βήχα, πονόλαιμο, πυρετό).

2) Οι ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν, εφόσον είναι δυνατό, οποιαδήποτε στενή επαφή με άτομο που παρουσιάζει συμπτώματα από το αναπνευστικό (βήχα, φταρνίσματα, πονόλαιμο).

3) Κάλυψη βήχα ή πταρμού με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντηλο και άμεση απόρριψή του σε κάδο απορριμμάτων και κατόπιν καθαρισμός των χεριών με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό.

4) Όταν αγγίζουμε επιφάνειες δημόσιας χρήσης να καθαρίζουμε τα χέρια μας και να μην ακουμπάμε τα χέρια μας στο πρόσωπό μας και ειδικά τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μέχρι να πλύνουμε σχολαστικά τα χέρια μας.

5) Συχνότερο και επιμελέστερο πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Κάνοντας πλούσιο αφρό, πλένουμε την κάτω και την άνω επιφάνεια των παλαμών, ανάμεσα στα δάχτυλα, δεν ξεχνάμε τον αντίχειρα και τους καρπούς, ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Ιδανικά στεγνώνουμε με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης ή αλλάζουμε πιο τακτικά τις υφασμάτινες πετσέτες (ανά 2 μέρες) τις οποίες φροντίζουμε να στεγνώνουν μεταξύ των χρήσεων.

6) Εναλλακτικά του πλυσίματος των χεριών χρησιμοποιούμε αντισηπτικά αλλά με καλή εφαρμογή και καλό τρίψιμο καθώς και περιεκτικότητας σε αιθανόλη τουλάχιστον 60-70%.

7) Αποφεύγουμε τις χειραψίες, τα φιλιά και τους εναγκαλισμούς κατά τον χαιρετισμό μας.

8) Αποφεύγουμε άσκοπους συνωστισμούς. Σε ουρές πρέπει να φροντίζουμε να είμαστε το πολύ μέχρι 5 άτομα και να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας πάνω από 1 ή 2 μέτρα ειδικά από άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα.

9) Στις μετακινήσεις στα ΜΜΜ απολυμαίνουμε τα χέρια μας μετά την αποβίβαση.

10) Απολυμαίνουμε πιο τακτικά το κινητό μας και τις πλαστικοποιημένες κάρτες που χρησιμοποιούμε.

11) Μπαίνοντας σπίτι μας, βγάζουμε τα παπούτσια μας, αλλάζουμε ρούχα και πλένουμε τα χέρια μας.

12) Αποφεύγουμε τη χρήση air-condition ιδίως σε κτίρια με κεντρικά συστήματα κλιματισμού.

13) Σύμφωνα με ερευνητικές εργασίες οι καπνιστές μπορεί να νοσήσουν ευκολότερα (όχι απαραίτητα βαρύτερα) λόγω υπερέκφρασης υποδοχέα του ιού στο αναπνευστικό τους.Ως εκ τούτου συστήνεται ως μέτρο πρόληψης ο περιορισμός ή η διακοπή του καπνίσματος.

14) Ασθενείς με ήπια συμπτώματα πρέπει να μην επισκέπτονται νοσοκομεία ή ιατρεία και να παραμένουν σπίτι τους προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση και ο απόλυτος αριθμός των βαρέων πασχόντων, ώστε να αντεπεξέλθει το εθνικό σύστημα υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η χρήση μάσκας από υγιείς ανθρώπους δεν προστατεύει από τη νόσο COVID-19. Η χρήση μάσκας συστήνεται μόνο σε αρρώστους ή συμπτωματικούς για να εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου και στους επαγγελματίες υγείας για την προστασία τους κατά την εξέταση συμπτωματικών ατόμων.

Συνεπώς η μετακίνηση ατόμου με συμπτώματα και του συνοδού του πρέπει να γίνεται φορώντας μάσκα ή καλύπτοντας το στόμα και τη μύτη με κάποιο ύφασμα και να έχει ενημερώσει τον γιατρό του ή το νοσοκομείο, ενώ είναι προτιμότερη η μετακίνηση με ιδιωτικό μέσο αν είναι δυνατόν.

Εάν πρέπει να φροντίσουμε κάποιον άρρωστο, καλό θα ήταν να φοράμε επίσης μάσκα ή και γάντια,να αερίζουμε συχνά το δωμάτιο και να πλένουμε τα χέρια μας μετά την φροντίδα του αρρώστου.

Όλα αυτά πρέπει να γίνονται όχι γιατί είναι μια φονική νόσος αλλά για να περιοριστεί ο ρυθμός εξάπλωσης της νόσου ώστε οι βαρέως πάσχοντες αριθμητικά να έχουν την δυνατότητα να νοσηλευτούν και να βοηθηθούν.

Όλοι πρέπει να έχουμε κατά το δυνατόν το αίσθημα της ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Να είμαστε υπεύθυνοι και προσεκτικοί πολίτες, να προστατεύουμε πρώτα τον εαυτό μας, τους δικούς μας ανθρώπους και τους άλλους γύρω μας.

Τελευταίο αλλά σημαντικό είναι η περιφρούρηση της ψυχικής μας υγείας καθώς το στρες έχει αποδειχθεί ότι ρίχνει την άμυνα του οργανισμού και μας κάνει ευάλωτους σε λοιμώξεις και άλλα νοσήματα. Σε αυτό βοηθάει πολύ η πίστη μας στον Θεό, η αναζήτηση του σκοπού της ζωής, η πίστη στην αθανασία της ψυχής και η εσωτερική μας καλλιέργεια μέσω της προσευχής και της προσωπικής μας επικοινωνίας με τον Θεό. Ο φόβος και ο πανικός μπορούν να γίνουν καταστρεπτικότεροι του ιού. Τα περιοριστικά μέτρα της πολιτείας θα μπορούσαμε λοιπόν να τα δούμε θετικά ως ευκαιρία εσωτερικής αναδιοργάνωσης και αναζήτησης.

Στην Κίνα απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία, έχει αρχίσει να υποχωρεί 2 μήνες μετά. Το ίδιο πιθανολογείται ότι θα συμβεί και στις χώρες, όπως η δική μας, που μόλις μπήκε, δηλαδή περιμένουμε ύφεση κατά τον Μάιο. Αρκεί να συμπεριφερθούμε σωστά. Ένας Βρετανός ιατρός είπε:«δεν πρέπει να σκέφτομαι ότι δεν έχω τον ιό και προφυλάσσομαι, αλλά ότι τον έχω και δεν θέλω να τον μεταδώσω στους άλλους».

Όλος ο πλανήτης περνάει μια δοκιμασία. Δεν είναι η πρώτη ούτε και η τελευταία. Σύντομα και αυτή η δυσκολία θα ξεπεραστεί.

Διαβάστε σχετικό άρθρο: Εγκυμοσύνη και Κορωνοϊός Covid-19

Μοιράσου το::

Οι υποστηρικτές μας

Μείνετε σε επαφή

Συμπληρώστε το όνομα και το email σας και ενημερωθείτε για τα νέα,
τις εκδηλώσεις, τις δράσεις και το έργο της Αγκαλιάς

19829

χρέωση 2,48 ευρώ/κλήση με το ΦΠΑ και εφαρμόζεται επιπλέον Τέλος σταθερής Τηλεφωνίας 5% - χρέωση 2,48 ευρώ/sms με το ΦΠΑ και εφαρμόζεται επιπλέον Τέλος Τηλεφωνίας 12%, 15%, 18% ή 20% ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού προ ΦΠΑ

901 11 179 179

Χρέωση 3,71€/κλήση από σταθερό ΟΤΕ με το ΦΠΑ