Θέλω να βοηθήσω και εγώ

Εγκυμοσύνη και Κορωνοϊός Covid-19

Εγκυμοσύνη και Κορωνοϊός Covid-19

19 Μαρτίου, 2020

*Γράφει ο Αντιπρόεδρος Α' της Αγκαλιάς - Γυναικολόγος - Μαιευτήρας Μπέλλιος Βασίλειος

Ο νέος κορωνoϊός είναι περισσότερο επικίνδυνος για τους ηλικιωμένους και για άτομα που έχουν και άλλα προβλήματα υγείας. Σε νεογνά και παιδιά τα συμπτώματα είναι ελαφριά, έως πολύ ελαφρά. Σε ότι αφορά τις εγκύους γυναίκες, αυτές, παρότι έχουν μειωμένη άμυνα λόγω εγκυμοσύνης, φαίνεται ότι δεν νοσούν βαρύτερα από τις μη έγκυες, αν και υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

Οι πρώτες πληροφορίες προέρχονται από την Κίνα όπου  έγκυες  γυναίκες που μολύνθηκαν και νόσησαν από τον κορωνoϊό, γέννησαν νεογνά υγιή με αρνητικά τα τεστ του κορωνoϊού, άρα ο ιός δεν περνάει τον πλακούντα, επομένως δεν φτάνει στο έμβρυο. Ούτε στο αμνιακό υγρό ανιχνεύτηκε ο ιός. 

Χθες, 18 Μαρτίου 2020, γεννήθηκε και στη χώρα μας το πρώτο μωρό με καισαρική τομή, από μητέρα που ήταν, αυτή και ο σύζυγός της, θετικοί στον κορωνoϊό. Μητέρα και βρέφος έχουν καλή κλινική εικόνα και το πρώτο τεστ που έγινε είναι αρνητικό. Αναμένονται και περαιτέρω αποτελέσματα. Η μητέρα 24 ετών βρισκόταν στην 40η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, νόσησε στις 15 Μαρτίου (πυρετό, βήχα), ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ και της συστήθηκε να μεταβεί στο «Αττικόν» (Νοσοκομείο αναφοράς) για την περάτωση του τοκετού. Η μητέρα, μετά την επέμβαση μεταφέρθηκε σε θάλαμο βραχείας νοσηλείας με αρνητική πίεση, όπου θα παραμείνει σε καραντίνα υπό παρακολούθηση. Το ίδιο και το μωρό, μεταφέρθηκε σε ειδική μονάδα νεογνών.

Έτσι λοιπόν από όσα μέχρι τώρα γνωρίζουμε:

1) Οι έγκυες γυναίκες δεν παρουσιάζουν βαρύτερα συμπτώματα από τις μη έγκυες. 

2) Ο κίνδυνος για αποβολή δεν αυξάνει λόγω του ιού. 

3) Ο ιός δεν περνάει στο έμβρυο. 

4) Βάσει ανακοινώσεων του περιοδικού  New Scientist, ο ιός δεν μεταφέρεται ούτε με το μητρικό γάλα (δεν ανιχνεύτηκε στο γάλα), άρα η μητέρα μπορεί να θηλάσει αρκεί να φοράει απαραίτητα μάσκα, αφού, ως γνωστόν, ο ιός μεταδίδεται με τα σταγονίδια. Οι ειδικοί τονίζουν ότι το μητρικό γάλα παραμένει η ιδανική τροφή για την ανάπτυξη του παιδιού και στην εποχή του κορωνoϊού. Με το θηλασμό μάλιστα ενισχύεται και το ανοσοποιητικό σύστημα του νεογνού. Σε περίπτωση που η μητέρα δεν μπορεί για κάποιο λόγο να θηλάσει, μπορεί να αντληθεί το γάλα και να δοθεί στο νεογνό με μπουκάλι από άλλο άτομο. Είναι αυτονόητο ότι εδώ πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τους συμμετέχοντες, στην σχολαστική καθαριότητα των χεριών και όλων των αντικειμένων που θα χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία αυτή. Πριν έλθει λοιπόν σε επαφή με το νεογνό η μητέρα χρειάζεται, σχολαστικό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό επί 20’’ περίπου, μάσκα, το ίδιο και όποιος άλλος συμμετέχει στην περιποίηση του μωρού. Ο χώρος πρέπει να αερίζεται καλά, και αποφυγή επισκέψεων.

Η έγκυος γυναίκα λοιπόν πρέπει να ακολουθεί τους γενικούς κανόνες προφύλαξης που ισχύουν για όλους (Αναλυτικά βλ. άρθρο: Νέα πανδημία -Μέτρα πρόληψης και Αντιμετώπισης).

Μοιράσου το::

Οι υποστηρικτές μας

Μείνετε σε επαφή

Συμπληρώστε το όνομα και το email σας και ενημερωθείτε για τα νέα,
τις εκδηλώσεις, τις δράσεις και το έργο της Αγκαλιάς

19829

χρέωση 2,48 ευρώ/κλήση με το ΦΠΑ και εφαρμόζεται επιπλέον Τέλος σταθερής Τηλεφωνίας 5% - χρέωση 2,48 ευρώ/sms με το ΦΠΑ και εφαρμόζεται επιπλέον Τέλος Τηλεφωνίας 12%, 15%, 18% ή 20% ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού προ ΦΠΑ

901 11 179 179

Χρέωση 3,71€/κλήση από σταθερό ΟΤΕ με το ΦΠΑ