Θέλω να βοηθήσω και εγώ

Εγκυμοσύνη και Σεξουαλική Επαφή

Εγκυμοσύνη και Σεξουαλική Επαφή

29 Μαΐου, 2022

*Γράφει ο Δρ. Βασίλειος Μπέλλιος, Γυναικολόγος - Μαιευτήρας 

Η σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί συχνά αντικείμενο αντιπαράθεσης, ακόμα και ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας. Στο παρακάτω κείμενο δίνουμε απαντήσεις στα συχνότερα ερωτήματα, βασισμένες στη σύγχρονη βιβλιογραφία.

Σε μια φυσιολογική πορεία της εγκυμοσύνης, χωρίς προβλήματα (αιμορραγίες, πόνους κ.ά.), καμία γυναίκα δεν έχει λόγο να αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή. Συχνά όμως μειώνεται η επιθυμία, λόγω των σωματικών και ψυχολογικών αλλαγών της εγκυμοσύνης. Όσο προχωρεί η εγκυμοσύνη, συνήθως μειώνεται η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών. Συχνά ανησυχεί το ζευγάρι μήπως βλάψει το παιδί, όμως εκείνο είναι πολύ καλά προφυλαγμένο μέσα στον αμνιακό σάκο , περιβαλλόμενο από το αμνιακό υγρό, τους υμένες και το τοίχωμα της μήτρας. Έτσι δεν ενοχλείται από τις συσπάσεις που κάνει η μήτρα κατά  τον οργασμό. Αλλά και από  ανατομικής πλευράς δεν είναι δυνατόν να επηρεαστεί το παιδί διότι το πέος του άνδρα δεν φτάνει στο παιδί.

Πολλοί επαγγελματίες υγείας συστήνουν τη χρήση προφυλακτικού για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον για την πρόληψη μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και δεύτερον, ώστε οι προσταγλανδίνες  (ουσίες) που περιέχονται στο σπέρμα να μην έλθουν σε επαφή με τον τράχηλο της μήτρας και προκαλέσουν συσπάσεις και πρόωρο τοκετό. Πράγματι, η πλειοψηφία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΑIDS, ηπατίτιδα, γεννητικός έρπης, κονδυλώματα κ.ά.), μπορεί να προσβάλει το έμβρυο κατά την κύηση  ή κατά τη διάρκεια του τοκετού. Επίσης, θεωρητικά, η σεξουαλική επαφή μπορεί να εκκινήσει τον τοκετό με διάφορους μηχανισμούς, όπως με τη φυσική διέγερση  στο κατώτερο τμήμα της μήτρας, με την ενδογενή παραγωγή  ωκυτοκίνης (ορμόνη) έπειτα από τον οργασμό, με άμεση δράση της προσταγλανδίνης του σπέρματος, καθώς και με την έκθεση κόλπου σε παθογόνα μικρόβια.

Παρά την γενική πεποίθηση όμως ότι η σεξουαλική επαφή στην κύηση επηρεάζει την ημερομηνία του τοκετού, οι μελέτες καταδεικνύουν το αντίθετο. Παλαιότερες μελέτες έδειξαν ότι η συχνότητα των επαφών τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες της κύησης δεν επηρεάζει τον τοκετό. Αλλά και πιο πρόσφατες μελέτες, επίσης διεπίστωσαν ότι η σεξουαλική επαφή δεν αυξάνει το ποσοστό του πρόωρου τοκετού, ούτε τον κίνδυνο κολπίτιδας της εγκύου.

Αναφορικά με τον οργασμό της γυναίκας κατά  την κύηση,  αυτός δεν έχει διαπιστωθεί να επηρεάζεται από τις ορμόνες της εγκυμοσύνης, ενώ οι συσπάσεις του οργασμού δεν έχουν καμία σύνδεση με τις συστολές της μήτρας και τον τοκετό. Συνεπώς, η διεθνής ιατρική κοινότητα, στις κυήσεις χαμηλού κινδύνου, δεν συστήνει την αποχή από το σεξ κατά την κύηση. Εν τούτοις, υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες ο μαιευτήρας μπορεί να συστήσει ή και να απαγορεύσει τη σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της κύησης. Τέτοιες είναι οι κυήσεις υψηλού κινδύνου, όπως αυτές με προδρομικό πλακούντα, κολπική αιμορραγία, ιστορικό προώρου τοκετού και πρόωρων συσπάσεων μήτρας, ή με ρήξη των αμνιακών υμένων. Επειδή κάθε περίπτωση εξατομικεύεται, συστήνεται η συζήτηση με τον θεράποντα μαιευτήρα από την πρώτη κιόλας επίσκεψη.

 Ποια είναι η καλλίτερη στάση του σεξ κατά την κύηση

Δεν υπάρχει γενικευμένη οδηγία για όλες τις γυναίκες. Συνήθως συστήνεται η στάση στην οποία η γυναίκα αισθάνεται πιο άνετα. Κάποιες συγκεκριμένες συστάσεις είναι οι ακόλουθες: Κατά το δεύτερο μισό της κύησης συστήνεται στην επίτοκο να αποφεύγει την ανάσκελη θέση με τον σύντροφό της πάνω από το σώμα της. Κατά τη στάση αυτή μπορεί να αυξηθεί η πίεση στα αγγεία της πυέλου και να μειώσει τη φλεβική επιστροφή προς την καρδιά, με αποτέλεσμα να αισθανθεί ζάλη και δυσφορία. Όταν αισθανθεί έτσι, να γυρίσει στο πλάι και αμέσως θα συνέλθει. Εν τούτοις δεν υπάρχουν στοιχεία στη βιβλιογραφία για επίπτωση στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Όταν οι δύο σύντροφοι είναι απλωμένοι στο πλάι, είτε κοιτούν προς την ίδια πλευρά, είτε κοιτάει ο ένας τον άλλο, η σεξουαλική πράξη μπορεί να διεξάγεται με ασφάλεια καθ’ όλη την διάρκεια της κύησης.

Άλλες ανησυχίες για την σεξουαλική επαφή κατά την κύηση

Υπάρχουν πολυάριθμες  μικρές ανησυχίες οι οποίες μπορεί να διαταράσσουν τη σεξουαλική ζωή της επιτόκου. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξάνουν την ευαισθησία των μαστών, η να προκαλούν μαστοδυνία (επώδυνοι μαστοί), η οποία επηρεάζει τη σεξουαλική πράξη. Η ναυτία και η αδιαθεσία της κύησης πιθανώς να επηρεάζουν την σεξουαλική επιθυμία. Οι μεταβολές στο σώμα της γυναίκας, όπως το οίδημα και η διόγκωση της κοιλιάς, μπορεί να έχουν επίπτωση στην ψυχολογία της  γυναίκας η οποία αισθάνεται λιγότερο ελκυστική.

Σε όλα τα παραπάνω εξίσου σημαντική είναι η συμβολή του σεξουαλικού συντρόφου, ο οποίος πρέπει να αντιμετωπίζει με κατανόηση και συμπαράσταση τις επιδράσεις της κύησης στη σεξουαλικότητα της συντρόφου του.

Μοιράσου το::

Οι υποστηρικτές μας

Μείνετε σε επαφή

Συμπληρώστε το όνομα και το email σας και ενημερωθείτε για τα νέα,
τις εκδηλώσεις, τις δράσεις και το έργο της Αγκαλιάς

19829

χρέωση 2,48 ευρώ/κλήση με το ΦΠΑ και εφαρμόζεται επιπλέον Τέλος σταθερής Τηλεφωνίας 5% - χρέωση 2,48 ευρώ/sms με το ΦΠΑ και εφαρμόζεται επιπλέον Τέλος Τηλεφωνίας 12%, 15%, 18% ή 20% ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού προ ΦΠΑ

901 11 179 179

Χρέωση 3,71€/κλήση από σταθερό ΟΤΕ με το ΦΠΑ