Θέλω να βοηθήσω και εγώ

Μουσική στην Εγκυμοσύνη

Μουσική στην Εγκυμοσύνη

21 Φεβρουαρίου, 2022

*Γράφει ο Δρ Βασίλειος Μπέλλιος, Γυναικολόγος - Μαιευτήρας

Από την 23η εβδομάδα το ακουστικό όργανο του μωρού έχει αναπτυχθεί πλήρως και είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται διάφορους θορύβους. Τα πρώτα ακούσματα που έχει το έμβρυο μέσα στην μήτρα της μητέρας του είναι οι θόρυβοι από το σώμα της, δηλαδή οι παλμοί της καρδιάς της, οι θόρυβοι των εντέρων της και φυσικά τη φωνή της. Το σύνολο αυτών των θορύβων του σώματος της μητέρας, είναι «η πρώτη συμφωνία» που ακούει το μωρό ενόσω βρίσκεται ακόμα στην κοιλιά της μητέρας του. Όπως η φωνή της μητέρας, έτσι περνούν και οι διάφοροι θόρυβοι από το εξωτερικό περιβάλλον και τους ακούει το μωρό. Το αφτί είναι η πρώτη γέφυρα επικοινωνίας του μωρού με τον έξω κόσμο. Το τοίχωμα της μήτρας, το αμνιακό υγρό και τα κοιλιακά τοιχώματα χρησιμεύουν ως φυσικά ηχητικά προστατευτικά του μωρού από τους εξωτερικούς θορύβους, οι οποίοι φθάνουν στο μωρό κατά 20 έως 30 Decibel χαμηλότεροι, που αντιστοιχούν σε τικ-τακ του ρολογιού η έναν ψίθυρο. Η εργατική νομοθεσία προβλέπει ώστε οι χώροι εργασίας στους οποίους εργάζονται έγκυες γυναίκες να μην έχουν θορύβους πάνω από 80 Decibel, διότι μπορεί να προκληθούν βλάβες στην ακοή του εμβρύου. Το εσωτερικό τμήμα του αφτιού (έσω ούς) του εμβρύου είναι πολύ ευαίσθητο και σε δυνατούς ξαφνικούς κρότους, όταν συμβαίνουν σε άμεση γειτνίαση με την έγκυο, όπως πυροβολισμοί, εκρήξεις, μπορούν να προκαλέσουν παροδική ή και μόνιμη κώφωση, αναλόγως της έντασης.
Οι θόρυβοι του σώματος της μητέρας, καθώς και η φωνή της που έχει συνηθίσει να ακούει το μωρό στην ενδομήτρια ζωή του, του είναι πολύ ευχάριστα. Έρευνες σε πρόωρα νεογέννητα έχουν δείξει ότι στη θερμοκοιτίδα, αναπτύσσονται καλύτερα εκείνα τα πρόωρα που συνεχίζουν να ακούν τη φωνή της μητέρας τους, ενδεχομένως και του πατέρα τους. Σε κάποιες κλινικές μάλιστα, ελλείψει της μητέρας, μεταφέρουν ηχογραφημένη τη φωνή της στη θερμοκοιτίδα. Δεν έχει σημασία τι λέει η μητέρα στο παιδί της, ούτε οι λέξεις που χρησιμοποιεί, ούτε η σημασία τους, ο ήχος και το χρώμα της φωνής της αγκαλιάζουν, τρόπον τινά, το έμβρυο. Αυτή η έντονη εντύπωση παραμένει για όλη τη ζωή. Ο Γάλλος γιατρός Alfred Tomatis λέει στο διάσημο Βιβλίο του «Ο ήχος της ζωής»: Τον αναντικατάστατο ρυθμό και ήχο της μητέρας, αναγνωρίζει το παιδί μετά τον τοκετό, τον ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλους και τον αναζητά σε όλη του τη ζωή.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα νεογέννητα θυμούνται μουσικά κομμάτια που άκουγαν συχνά κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής τους. Μετά τον τοκετό μπορεί το μωρό να ηρεμεί ακούγοντας αυτές τις μελωδίες.
Η μουσική είναι ένα δώρο για τον άνθρωπο. Είναι η μοναδική γλώσσα που την καταλαβαίνουν όλοι οι άνθρωποι. Είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένο ότι η μουσική απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες ανεβάζουν τη διάθεση και κατεβάζουν την πίεση, άρα οδηγούν σε χαλάρωση και φεύγει το στρες. Η καταλληλότερη μουσική για την έγκυο γυναίκα είναι εκείνη η μουσική που της αρέσει, την κάνει να χαλαρώνει και να αισθάνεται ευχάριστα. Όταν εκείνη αισθάνεται ευχάριστα και έχει καλή διάθεση, αισθάνεται και το έμβρυο ευχάριστα, αφού τα αισθήματα της μητέρας μεταφέρονται στο έμβρυο.
Τα αγέννητα μωρά προτιμούν να ακούν κλασική και παραδοσιακή μουσική . Αυτό είναι το αποτέλεσμα μελέτης που ανακοινώθηκε σε διεθνές συνέδριο προ ετών στο Βερολίνο. Στη σερενάτα Νο 93 του Μότσαρτ σε Σολ μείζονα, το 91% των εμβρύων στη μήτρα, αντέδρασαν με συγκεκριμένες κινήσεις του στόματος και της γλώσσας τους. Η μικρή νυχτερινή μουσική ( Eine kleine Nachtmusik) είναι επομένως το πιο δημοφιλές μουσικό κομμάτι για το αγέννητο. Ανάλογα, προτιμούν τα έμβρυα μελωδίες που επιβίωσαν «στο πέρασμα των χρόνων», ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για σερενάτα του Μότσαρτ ή για τον αρχαίο ήχο των αφρικανικών τυμπάνων. Στη συγκεκριμένη μελέτη εξετάστηκαν οι αντιδράσεις των εμβρύων σε 15 μουσικά κομμάτια από τρία διαφορετικά μουσικά είδη: κλασική μουσική (Μότσαρτ, Μπαχ, Προκόφιεφ κλπ.), παραδοσιακή μουσική (χριστουγεννιάτικα κάλαντα, αφρικανικά τύμπανα κλπ.) και ποπ ροκ (Σακίρα, Βασίλισσα, κλπ). Στην κλασική μουσική, εκτός από τη νυχτερινή μουσική του Μότσαρτ, η μουσική φλάουτου από τον J.S. Bach και τον Peter and the Wolf του Προκόφιεφ προκαλούσε κινήσεις της γλώσσας και του στόματος πάνω από το μέσο όρο. Οι λιγότερες αντιδράσεις προήλθαν από τα γρηγοριανά τραγούδια και ένα κοντσέρτο για βιολί του Βιβάλντι.
Είχε διαδοθεί η φήμη ότι εάν η μητέρα, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακούει κλασική μουσική και ιδιαίτερα Μότσαρτ, το παιδί θα είναι πιο έξυπνο («Φαινόμενο Μότσαρτ» , F. Rauscher 1993). Αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικώς. Επίσης και άλλα είδη μουσικής, εκτός από Μότσαρτ όπως ποπ και ροκ μπορεί να ακούει η έγκυος, αρκεί να μην είναι πολύ δυνατά και αναστατώνεται το έμβρυο. Και το έμβρυο χαίρεται τη μουσική και πολλές φορές προσπαθεί να συντονίσει τις κινήσεις του με τη μουσική. Βεβαίως η έγκυος γυναίκα μπορεί να επισκεφτεί μια συναυλία και ας αποφύγει να καθίσει κάτω από τα μεγάφωνα. Το έμβρυο είναι προστατευμένο από τους θορύβους του περιβάλλοντος με το αμνιακό υγρό, όμως στους πολύ δυνατούς και διαπεραστικούς ήχους αναστατώνεται και αντιδρά με κλωτσιές τις οποίες αντιλαμβάνεται η μητέρα.
Η μουσική λοιπόν δρα ευεργετικά στην εγκυμοσύνη εφ’ όσον χαλαρώνει η μητέρα, αποβάλλει το άγχος και βελτιώνεται η ψυχολογία της. Αυτό έχει άμεση επίδραση στο έμβρυο διότι η καλή διάθεση της μητέρας μεταφέρεται αυτόματα και σε εκείνο. Έτσι οι συνθήκες υπό τις οποίες αναπτύσσεται είναι οι ιδανικότερες για τη σωματική, διανοητική, ψυχολογική και συναισθηματική του ανάπτυξη.
Εν τούτοις δεν πρέπει να επικεντρωθούμε μόνο στη μουσική αλλά στο γενικό τρόπο ζωής εγκύου. Η διατροφή, οι δραστηριότητες, το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον είναι ζωτικής σημασίας για την πορεία της εγκυμοσύνης και για την υγεία μητέρας και παιδιού. Οι αρχαίοι Κινέζοι συνιστούσαν στις έγκυες να πηγαίνουν βόλτα στην εξοχή, στο δάσος να χαίρονται τη φύση, να ακούν τα πουλάκια να κελαηδούν, το θρόισμα των φύλλων, το γάργαρο νερό του ρυακιού.
Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η ψυχική ζωή του ζεύγους και ιδιαίτερα της εγκυμονούσας, αφήνει ανεξίτηλα εντυπώματα στο κυοφορούμενο έμβρυο που επηρεάζουν τα μέγιστα την υγεία, την ψυχική ισορροπία και το χαρακτήρα του κατά την μετέπειτα ζωή του. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι είχαν επίγνωση αυτών και υπήρξαν και εδώ πρωτοπόροι. Ενδεικτικά αναφέρω από τον Πλάτωνα (Νόμοι, 775 D-E): O άνθρωπος πρέπει σε όλο του το βίο, κυρίως όμως κατά τον χρόνο της αναπαραγωγής, να προσέχει και να μην πράττει τίποτε το νοσηρό, το άδικο, ή το βίαιο, ούτε και στο ελάχιστο διότι, κατ’ ανάγκην όλα αυτά εισχωρούν και αποτυπώνονται στις ψυχές και στα σώματα των εμβρύων, ώστε να γεννιούνται παιδιά από κάθε άποψη μηδαμινά. Ιδιαίτερα μάλιστα, εκείνη την ημέρα ή τη νύχτα (της συλλήψεως) πρέπει να απέχει από όλα αυτά. Η αρχή της ζωής είναι θεμελιώδους σημασίας.

Μοιράσου το::

Οι υποστηρικτές μας

Μείνετε σε επαφή

Συμπληρώστε το όνομα και το email σας και ενημερωθείτε για τα νέα,
τις εκδηλώσεις, τις δράσεις και το έργο της Αγκαλιάς

19829

χρέωση 2,48 ευρώ/κλήση με το ΦΠΑ και εφαρμόζεται επιπλέον Τέλος σταθερής Τηλεφωνίας 5% - χρέωση 2,48 ευρώ/sms με το ΦΠΑ και εφαρμόζεται επιπλέον Τέλος Τηλεφωνίας 12%, 15%, 18% ή 20% ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού προ ΦΠΑ

901 11 179 179

Χρέωση 3,71€/κλήση από σταθερό ΟΤΕ με το ΦΠΑ