Απολογισμός Προγράμματος Μεγαλώνουμε Αγκαλιά” 2018

 

Image title

 


Το Πρόγραμμα «Μεγαλώνουμε Αγκαλιά» ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2017 με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής. Η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδότησε το Πρόγραμμα για τα έτη 2017 και 2018. Ο Σύλλογος Η Αγκαλιά συνεχίζει το Πρόγραμμα 2019 - 2020 και το βελτιώνει συνεχώς, με γνώμονα την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στα παιδιά. Προσπαθούμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν σταθερό βηματισμό! Σταθερά Βήματα με το Πρόγραμμα «Μεγαλώνουμε Αγκαλιά».

Σκοπός του Προγράμματος

Η συμβολή στην προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών και στην ομαλή κοινωνικοποίησή τους.  Προσπάθειά μας είναι να προσφέρουμε δυνατότητες ανάπτυξης,  ευκαιρίες ποικίλων εμπειριών και ερεθισμάτων καθώς και ψυχαγωγία σε παιδιά των οικογενειών, που έλαβαν στήριξη  από το Σύλλογό μας, και παιδιά που έχουν ανάγκη, με στόχο την καλλιέργεια δεξιοτήτων και την αποφυγή της περιθωριοποίησής τους. 

Τρεις βασικοί Τομείς του Προγράμματος

 ΔΡΑΣΕΙΣ + ΣΧΟΛΕΙΟ + ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Με τους τομείς αυτούς, στοχεύουμε στην κοινωνικοποίηση των παιδιών, στην έκφραση συναισθημάτων, στην ομαλή ψυχοκινητική ανάπτυξη και σωματική υγεία, στην γλωσσική και γνωστική ανάπτυξη, στη στήριξη σε μαθησιακές και άλλες εξατομικευμένες ανάγκες.

1) Δράσεις

Επιμέρους Στόχοι

Καλλιέργεια φαντασίας/ δημιουργικής σκέψης

Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων

Εξάσκηση αδρής και λεπτής κινητικότητας

Επαγγελματικός προσανατολισμός/ σύνδεση της εργασίας με τη χαρά και την έμπνευση

Επαφή με παράδοση, έθιμα, ιστορία του τόπου

Προαγωγή του παιχνιδιού

Σύντομη περιγραφή

Παρέχουμε στα παιδιά ευκαιρίες μέσα απόβιωματικά, εκπαιδευτικά προγράμματα, δημιουργία σκακιστικής και θεατρικής ομάδας, μουσικοκινητικά παιχνίδια, θεατρικό παιχνίδι, παραμύθι, χειροτεχνίες, ζωγραφική, πηλό, μουσική, μαγειρική, κηπουρική, Καραγκιόζη, κουκλοθέατρο, εκδρομές, επισκέψεις σε μουσεία, θέατρα, πάρκα και άλλους χώρους, ελεύθερο αδόμητο παιχνίδι εσωτερικά και εξωτερικά, συμμετοχή σε ποικίλα δρώμενα.

Με τις παραπάνω δράσεις εξασφαλίζονται οι συνθήκες, που επιτρέπουν την  έκφραση των συναισθημάτων και τη δημιουργία όμορφων φιλιών ανάμεσα στα παιδιά. Ενισχύονται προς την αποδοχή της διαφορετικότητας, αναπτύσσουν σεβασμό προς τον εαυτό τους και τους άλλους, αποκτούν αισθήματα αλληλεγγύης και κατανόησης, εξασκούνται στην ομαδικότητα, αναδεικνύουν δεξιότητες, χτίζουν σταδιακά την ταυτότητα του ενεργού και υπεύθυνου αυριανού πολίτη.

2) Σχολείο

Επιμέρους Στόχοι

Ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές δημοτικού

Ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές γυμνασίου

Δανειστική βιβλιοθήκη (έντυπη και ακουστική) με βιβλία ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, παραμύθια, σχολικά βοηθήματα. Πρόσβαση στην ακουστική βιβλιοθήκη του Φάρου Τυφλών.

Μαθήματα Η/Υ

Σύντομη περιγραφή

Με τη βοήθεια εθελοντών παιδαγωγών α΄βάθμιας και β΄βαθμιας εκπαίδευσης γίνονται μαθήματα ατομικά ή σε ομάδες για την καλύτερη κατανόηση της διδαχθείσας ύλης στο σχολείο και την κάλυψη πιθανόν μαθησιακών κενών. 

Τα παιδιά επίσης, μπορούν να δανειστούν βιβλία και να συμμετέχουν στο «παιχνίδι της κυρίας Αλφαβήτας» στο οποίο παιδιά προσχολικής ηλικίας ζωγραφίζουν το περιεχόμενο του βιβλίου που διάβασαν ή άκουσαν, ενώ αντίστοιχα παιδιά σχολική ηλικίας γράφουν μια μικρή περίληψη για το δικό τους βιβλίο.

3) Ειδικές Θεραπείες

Επιμέρους Στόχοι

Λογοθεραπεία

Ειδικό Μαθησιακό

Θεραπευτική Ιππασία

Σύντομη περιγραφή

Μέσα από πρώιμη ανίχνευση εντοπίζονται και αξιολογούνται έγκαιρα δυσκολίες στο λόγο. Ακολουθεί παρέμβαση στο παιδί από λογοθεραπεύτρια και συμβουλευτική γονέων από ψυχολόγο για την καλύτερη φροντίδα του παιδιού και της οικογένειας.

Επίσης, αξιολογούνται παιδιά που παρουσιάζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Και σε αυτές τις περιπτώσεις παρέχουμε εξατομικευμένη παρέμβαση από ειδικό παιδαγωγό και οι γονείς στηρίζονται με συμβουλευτική από ψυχολόγο.

Συνεργαζόμαστε με τον Ελληνικό Σύλλογο Θεραπευτικής Ιππασίας για παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

Για περισσότερες Πληροφορίες:

Υπεύθυνη Προγράμματος: Μαρία Φραντζελοπούλου, 210 8828788

*Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί ημερομηνία έναρξης αιτήσεων και οι σχετικές προϋποθέσεις και οδηγίες για την αίτηση.


Δείτε το βίντεο για το Πρόγραμμα: