"Παρακολούθηση και αντιμετώπιση γυναικών με πιθανή ή βέβαιη οξεία τοξοπλάσμωση ή οξεία λοίμωξη από κυτταρομεγαλοϊό (CMV) και άλλες λοιμώξεις στην κύηση"

Υπάρχει μεγάλη σύγχυση όσον αφορά την παρακολούθηση και το χειρισμό των εγκύων γυναικών με λοιμώξεις που μπορούν να προσβάλουν το έμβρυο. Στην εποχή μας, με το πρόγραμμα των εμβολιασμών στην παιδική ηλικία, το μεγαλύτερο ποσοστό συγγενών λοιμώξεων δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα στην κύηση. Η τοξοπλασμωση όμως, όπως και η λοίμωξη από κυτταρομεγαλοϊό παραμένουν σήμερα τα συχνότερα αίτια συγγενών λοιμώξεων. Κάθε έγκυος γυναίκα, στην αρχική φάση της κύησης και της παρακολούθησής της, υποβάλλεται από τον μαιευτήρα της σε μια πλειάδα ορολογικών εξετάσεων σχετικά με λοιμώξεις που μπορούν να προσβάλλουν το έμβρυο, όπως είναι η τοξοπλασμωση, η λοίμωξη από κυτταρομεγαλοϊό, ερυθρά, ανεμοβλογιά, σύφιλη και άλλες λοιμώξεις. Η ερμηνεία των εξετάσεων αυτών παραμένει δύσκολη, με αποτέλεσμα να απαιτείται η συνεργασία λοιμωξιολόγου, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν μέτρα πρόληψης και θεραπευτικής αντιμετώπισης της πιθανής προσβολής του νεογνού που δεν είναι ευρέως γνωστά, ώστε να αποφεύγονται οι αναίτιες αμβλώσεις. 

Στα πλαίσια της προσπάθειας σωστής ενημέρωσης των εγκύων και με την ενεργή συμμετοχή-συνεργασία των μαιευτήρων τους, λειτουργούν δωρεάν, από 2ετίας περίπου, δυο Ειδικά ιατρεία στα οποία προσφέρεται με ακρίβεια η λοιμωξιολογική διάγνωση, η θεραπευτική αντιμετώπιση και η παρακολούθηση αυτών των περιστατικών:

1. Στο Νοσοκομείο Υγεία, υπό την διεύθυνση της Καθηγήτριας Ελένης Γιαμαρέλλου, Παθολόγου-Λοιμωξιολόγου και των ιατρών Λαμπρινή Γαλάνη, Παθολόγου-Λοιμωξιολόγου και Ηλία Καραϊσκο, Παθολόγου. 

2. Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ, υπό την ευθύνη της Επίκουρης καθηγήτριας Αναστασίας Αντωνιάδου, Παθολόγου-Λοιμωξιολόγου και της επιμελήτριας Α' ΕΣΥ Παθολόγου-Λοιμωξιολόγου Δήμητρα Καββαθά. 

Σκοπός των ανωτέρω ιατρικών κέντρων αποτελεί τη σωστή παρακολούθηση, αντιμετώπιση και θεραπεία των εγκύων με πιθανή ή βέβαιη οξεία λοίμωξη από τοξόπλασμα ή CMV, όπως και άλλων λοιμώξεων, στην εγκυμοσύνη με βάση τις διεθνείς οδηγίες, καθώς και η πρόληψη της μετάδοσης τους στο έμβρυο με απότοκο τη δημιουργία βλαβών ή και την απώλεια του εμβρύου, συμβάλλοντας στον περιορισμό των αναίτιων αμβλώσεων, που γίνονται καθημερινά στη χώρα μας. Μέχρι σήμερα έχουν επισκεφθεί και τα δύο κέντρα περισσότερες από 500 έγκυες γυναίκες, η συμμόρφωση των οποίων, με τις δοθείσες οδηγίες, είχε σαν αποτέλεσμα να γεννηθούν υγιή βρέφη. 


*Καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου, Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος